Zwanger & Zo:

 

Praktijk Ik ben Ik biedt diverse behandelingen en cursussen aan, die uw zwangerschap en bevalling zullen verlichten. U zult meer kunnen genieten van de gehele zwangerschapsperiode.

 

Een zwangerschapscursus begin je meestal ronde je vijfde maand. Er zijn heel wat verschillende soorten cursussen/behandelingen

 

Bijna alle zwangerschapscursussen omvatten ademhalingsoefeningen. Als je zwanger bent, heb je een grotere behoefte aan zuurstof. Toch zijn ademhalingsoefeningen niet nodig om te voorzien in voldoende zuurstof, dit regelt zichzelf wel automatisch. De oefeningen zijn bedoeld om tot rust te komen, kalm te blijven en de persing te ondersteunen.

 

Je leert bepaalde oefeningen om je spieren soepeler en steviger te maken. Daarbij gaat het vooral om de spieren die je tijdens je zwangerschap en de bevalling extra belast. Je traint onder meer je buikspieren en bekkenbodemspieren. Verder leer je bepaalde ademhalingstechnieken die je helpen bij het opvangen van de wee├źn. Je krijgt ook oefeningen die je leren om je te ontspannen.

 

Voor zwangerschapsyoga is gelukkig geen ervaring met yoga nodig en je kan er al vroeg in de zwangerschap mee beginnen. Het zwaartepunt ligt bij het luisteren naar de signalen van je lichaam en je kind en dat je daarop kan inspelen. Hierdoor ontstaat er een vertrouwen tussen jezelf en je lichaam, waardoor je tijdens de bevalling beter weet wat je moet doen en minder snel in paniek raakt. Zwangerschapsyoga helpt om je emoties beter te verwerken. Lichaams-en ademhalingsoefeningen worden afgewisseld met diepe ontspanning, waardoor je de zwangerschap zeer bewust beleeft. Yoga leert je bovendien ontspannen te ademen tijdens de bevalling.

 

Tevens is er zwangerschapsbegeleiding die zich onderscheidt van de andere methoden doordat het een individuele begeleiding op gevoelsniveau is, die je samen met je partner doet. Je maakt samen contact met de baby, je bereidt je samen voor op de bevalling en je leert goed te luisteren naar je lichaam tijdens de zwangerschap. Het zijn geen gymnastiek-of ademhalingsoefeningen. De aanstaande ouders leren met hun handen contact met het kind te leggen en met hem te spelen. Naarmate de zwangerschap vordert, wordt dit contact steeds intensiever. Door de relatie die je opbouwt, voelt je kind zich al erg welkom.

 

Ik probeer mensen bewust te maken van hun eigen lichaam, houding en beweging in het dagelijkse leven. Door een bewuste houding kunnen klachten van rug en spieren worden voorkomen. Vooral tijdens de zwangerschap en de bevalling is het belangrijk dat je een goede houding aanneemt en de spieren in je lichaam op een juiste manier gebruikt. Daarvoor leer je hoe je spieren door je lichaam lopen, hoe ze werken en hoe je ze kan ontspannen. Je leert hoe je het beste kunt bukken, tillen en dragen met een zwangere buik. Daarnaast krijg je les in een aantal buik-, borst- en bekkenbodemoefeningen. Verder train je jezelf in een aantal technieken om te persen en wordt er aandacht besteed aan ademhalingsoefeningen.

 

Elke zwangerschap brengt veranderingen met zich mee, waarop het houdings- en bewegingspatroon vaak wordt aangepast. In de zwangerschapbegeleiding wordt uitgegaan van de basisgedachte dat er een optimaal houdings- en bewegingspatroon is aan te wijzen in elke situatie. Naast oefeningen die veelal gericht zijn op bewegingen uit het dagelijks leven, wordt er aandacht besteed aan specifieke bevallingstechnieken. Die omvatten ontspannings-, ademhalings- en perstechnieken.

 

Kijk in het menu onder Zwanger & Zo wat er zoal mogelijk is.